keskiviikko 23. lokakuuta 2013

Näyttö- ja käyttöihmiset

Vai onko näitä edes olemassa? :) ON! 

Näyttelyihmiset:

Kun sanotaan sana näyttely tulee mieleen naiset minihameissa ja miehet puvuissa sipsuttamassa pitkin kehää viuhkan näköinen hurtta hihnan päässä sirosti ravaten ja pysähtyessä automaattisesti asettuen seisomaan, kuin Crutsin voittaja. No todellisuus onkin sitten karu, mutta millaisia ovat näyttelyissä pyörivät ihmiset? :) Jakaisin nämä kahteen ryhmään. True näyttely tähdet, jotka jahtaavat sertejä veri suussa ja keltanokat,sekä käyttöpuolen ihmiset, joilla ei ole minkään näköistä käsitystä mitä siellä tapahtuu tai tulevat hakemaan pakollisen H:n muita lajeja varten.  Nämä true näyttely tähdet pilaavat mielestäni näyttelyiden ilmapiirin. Yleensä näille ihmisille koiran ulkonäkö on terveyttä ja luonnetta tärkeämpi asia ja siksi siihen selkeästi satsataan. Myös ruokinta on heidän mielestään ehdoton Royal Canin tms.. He maksavat maltaita saadakseen oman hurttansa millon minkäkin maan muotovalioksi ja pahimissa tapauksissa lahjovat tuomareita. Heillä on usein meilipiteitä asioihin mistä he ei todellisuudessa tiedä pätkääkään. He saattavat myös harrastaa jotain toistakin lajia missä turkki koirat luonnollisesti ovat vahvoilla. Nämä ihmiset panostavat muita vähemmän koiransa peruskoulutukseen ja tietenkin halveksivat seropeja. Saamme kiittää heitä myös koirarotujen pilalle menemisestä ulkomuodon suhteen.



Käyttöihmiset

Käyttöpuolen ihmiset. Itse lukeudun heihin. He harrastavat lajeja joita itsekkin arvostan. Paimennus, Suojelu, PK-lajit ja vesipelastus. Toko,agility, koiratanssi tai Rally eivät ole oikeita käyttölajeja, vaikka ne ovat fyysisesti vaativia ja koirakolta paljon pyytäviä niin ne eivät silti ole käyttölajeja. Käyttöpuolenihmiset ovat järkevää sakkia, he panostavat koirien käyttöominaisuuksiin, luonteeseen ja ennen kaikkea terveyteen. Vaikka he suhtautuvatkin joihinkin asioihin turhankin jyrkästi ja kärkkäästä sekä halveksuvat näyttelyitä, missä ei sinänsä ole järkeä. Tämän sortin ihmiset eivät välttämättä ole niin tarkkoja ruokinnasta, mutta moni suosii barffia. Näihin porukoihin on suhteellisen vaikea päästä mukaan, koska oma pieni piiri. Laji porukatin ovat täynnä ja siksi lajeista ei innostu niin paljon ihmisiä, että näistä koskaan tulisi vaikutusvaltaisia porukoita, vaikka heillä on hyviä ideoita. Moni käyttöpuolen kasvattaja tekee loistavaa työtä yrittäessään elvyttää mm.jackrusselia.







Entäpä jos.... Nämä yhdistettäisiin? Jospa näyttelyihin tarvittaisiinkin joku kohtuullinen käyttötulos? :) Näin saataisiin koulutettua myös ne puudelit eikä sinne joka ikinen pentutehtaan kasvatti pääsisi mukaan pyörimään. Tuomariksikaan ei pääsisi niin helpolla, pitäisi käydä myös seuraamassa käyttölajeja ja toisin päin. :) Oltaisiin kaikki ystäviä, kun kuitenkin kyse on samoista koirista?






2 kommenttia:

  1. Kerro mulle yksikin laji (joka ei ole näyttelyt) joissa turkkirodut pärjäis muita paremmin :D

    VastaaPoista
  2. En usko, että näyttelyissä pyörii hirveemmim pentutehdaspuudeleita. Tälläiset pennut ovat usein paperittomia... Toisaalta onhan sellaisista kasvattajista kuultu, joiltaa niin sanotusti on lähtenyt homma lapasesta.

    VastaaPoista